Grand Prix 2 WK Langbaan Solo Eenrum 2015

Eenrum in 2015 voor 5e maal gastheer WK Langbaan Solo

 

De Motorclub Eenrum & Omstreken (MCE) is zeer verheugd te kunnen mededelen, dat de FIM (de wereld motorbond) één van de vier Grand Prix’ om het Wereld Kampioenschap Langbaanracen in 2015 heeft toegewezen aan MCE.

Op zondag 16 augustus 2015 zal voor de 5e maal (na 1999, 2000, 2010 en 2014) een GP om het WK Langbaan Solo op het supersnelle Eenrumer 625-meter lange grasbaan-ovaal plaatsvinden.

‘Eenrum’ is in 2015 de 2e in de totale

serie van 4 GP’s in deze spectaculaire motorsport-discipline.

 

4 GP’s WK Langbaan Solo in 2015 

 

GP-Serie WK Langbaan 2015:

14.5 - Final 1 - Herxheim (GER)
16.8 - Final 2 - Eenrum (NL)
12.9 - Final 4 - Vechta (GER)
19.9 - Final 4 - Morizes (FRA)

 

‘Eenrum’ staat in deze cyclus tussen drie grote traditionele langbaan-klassiekers.

 

Herxheim (bij Karlsruhe), Vechta (niet ver van de Nederlandse grens tussen Bremen en Osnabrück) en Morizes (bij Bordeaux) behoren al vele jaren tot de grootste langbaan-evenementen in de wereld, beide professioneel opgezette evenementen trekken ieder jaarlijks tussen de tien- en twintigduizend toeschouwers. 

 

Overigens vindt de Finale van het WK Langbaan Landenteams dit jaar op 28/06 in het Duitse Mühdorf (bij München) plaats. Hier zal Nederland hun behaalde wereldtitel in 2013 weer proberen terug te veroveren (Nederland werd in 2014 tweede in Finland achter Duitsland).

Line-up WK Langbaan Solo 2015 

 

 • Erik Riss (D)
 • Jannick de Jong (NL)
 • Joonas Kylmakorpi (FIN)
 • Richard Hall (GB)
 • Mathieu Tresarrieu (F)
 • Stephan Katt (D)
 • Stephane Tresarrieu (F)
 • Dirk Fabriek (NL)
 • Jörg Tebbe (D)
 • Martin Smolinski (D)
 • Theo Pijper (NL)
 • Permanent wildcard tba by FIM
 • Permanent wildcard tba by FIM
 • Permanent wildcard tba by FIM
 • Event wildcard tba by FIM

 

De eerstgenoemde 8 coureurs (in de genoemde volgorde de eerste acht van de GP-Serie 2014) hebben zich rechtstreeks geplaatst voor de GP-Cyclus 2015.

 

De nummers 9 t/m 11 hebben zich via de WK Challenge op 09/08/14 in het Tsjechische Marianske Lazne geplaats voor de GP-Cyclus 2015.

 

De FIM zal daarnaast drie permanente wildcards aanwijzen voor de gehele GP-Serie, per GP zal daarnaast nog een wildcard worden aangewezen. Per GP worden daarnaast nog twee reservecoureurs aangewezen, te bepalen door de betreffende nationale bond.

 

De line-up is nog onder voorbehoud.

 

Minimaal drie Nederlanders in WK-GP-Serie Langbaan 2015

 

Jannick de Jong (Gorredijk, Friesland) is, als huidige vice-wereldkampioen Langbaan Solo, uiteraard rechtstreeks geplaatst voor de GP-Serie 2014. De Jong kende, net als in 2013, in 2014 een uiterst succesvol seizoen want niet alleen was de coureur uit het Friese Gorredijk wederom de op één na beste langbaan-coureur ter wereld, hij werd voor de tweede maal op rij Europees kampioen Grasbaan Solo (in het Franse St. Macaire). De Jong heeft 2 GP-zeges Langbaan op zijn naam, beide behaald in 2014 (Herxheim en Marmande).

 

Dirk Fabriek (Stadskanaal, Groningen) (derde in het WK Langbaan van 2008 en 2009 en meervoudig vice-Europees kampioen Grasbaan Solo) plaatste zich met een 8e plaats in de eindstand keurig wederom rechtstreeks voor de GP’s in 2015. Fabriek behoort al jaren tot de internationale top in het gras- en langbaanracen en een hogere topklassering in het WK behoort voor hem zeker tot de mogelijkheden. Fabriek heeft 1 GP-zege Langbaan op zijn naam.

 

Theo Pijper (afkomstig uit het Friese Rinsumageest, momenteel Nederlands enige full-professional speedway-coureur uitkomend voor Glasgow) plaatse zich via de Challenge overtuigend voor de GP-Serie 201 waarin hij uiteraard gewoon thuishoort. Pijper was in 2010 vice-wereldkampioen Langbaan en in 2004 en 2007 Europees kampioen Grasbaan. Pijper heeft 2 GP-zeges Langbaan op zijn naam.

Wederom Top(motor)sport-evenement in het Noord-Groninger Eenrum

 

In 2015 wordt op een van ’s werelds mooiste en snelste grasbanen alweer voor de 14e maal een EK- danwel WK-eindronde verreden en daarmee behoort Eenrum de laatste decennia tot de belangrijkste internationale baansport-evenementen in Nederland: voor de 5e maal een GP Langbaan Solo in 2015, 5x een EK Grasbaan Finale Solo, 3x een EK Finale Zijspannen en eenmaal een Finale WK Langbaan Landenteams.

‘Droombaan’ Eenrum: één van de mooiste en snelste grasbanen in Europa

 

De 625-meter lange baan van Eenrum wordt door velen geroemd om zijn mooie ruime, oplopende bochten en de hoge snelheden die gehaald worden en kreeg al snel na de aanleg in 1957 de bijnaam ‘Droombaan.’

 

De snelheid van de coureurs kan oplopen tot boven de 160 km/uur. Als u bedenkt dat een grasbaanmotor (een ‘special’) geen remmen heeft en de coureurs schouder aan schouder driftend in de bochten en rakelings langs de boarding racen, zult u begrijpen dat deze mannen en heel groot hart moeten hebben. Veel coureurs zijn zeer aan elkaar gewaagd en de grote Eenrumer grasbaan laat veel ruimte voor inhalen, het rijden van verschillende ‘lijnen’ en dus prachtige duels, niet zelden duiken de zes coureurs met snelheden tot ruim boven de 100 km/u samen de bocht in.

 

De lengte, breedte en de vlakke en (bij goede weersomstandigheden) keiharde ondergrond van het Eenrumer ovaal en met name de ruime, vloeiende bochten maken het voor de coureurs mogelijk om het gas er vrijwel continu helemaal op te houden en in om in strakke en vloeiende ‘speedway’-stijl de bochten in te snijden.

 

Bijzonder is dat de Eenrumer grasbaan dan ook geschikt voor zowel langbaan-, grasbaan- als speedway-specialisten. Tevens is het voor de ‘grasbaan-piloten’ mogelijk om in Eenrum meerdere lijnen te rijden c.q. de bochten verschillend aan te snijden, iets wat op lang niet op alle grasbanen in Nederland mogelijk is.

 

Dit alles maakt dat in Eenrum zelden vooraf een favoriet voor de zege genoemd kan worden, mooi voorbeeld was de EK Finale Solo 2012 waar er vooraf wel 10 serieuze kanshebbers op de Europese titel waren. Uiteindelijk was het toen niet de zeer sterke Tsjechische speedway-professional Ales Dryml (werd overigens wel Europees kampioen Speedway 2012) die de zege pakte, maar de Duitse grasbaan-specialist Stephan Katt.

 

In deze sport zitten veel elementen die deze motorsport-discipline zo boeiend maken: enorme snelheden, veel durf, techniek, tactiek, conditie, kracht en de coureurs moeten zeker ook mentaal zeer sterk zijn.

 

Voor het publiek is het altijd een geweldig spektakel. De races zijn altijd van zeer dichtbij goed te volgen, het mooie geluid van de motoren en de geur van methanol maken dit evenement elk jaar weer tot een bijzondere gebeurtenis dat in de wijde omtrek en tot ver over de grens bekendheid geniet.

 

Meer informatie op www.mceenrum.nl

 

Alle informatie zal worden gepubliceerd op www.mceenrum.nl. Hierop zal ook steeds het laatste nieuws worden geplaatst. Ook voor alle overige informatie over de Motorclub en evenementen kunt u uiteraard op deze site terecht. Uiteraard is MCE ook te vinden op Facebook.

 

 

Deel ons via:


Ga naar onze Facebook pagina