Aanvullend programma Dutch Open Grass Track Eenrum

De Nederlander Maikel Dijkstra in actie tijdens een Flattrack  wedstrijd.
De Nederlander Maikel Dijkstra in actie tijdens een Flattrack wedstrijd.

Op 29 april 2018 zal tijdens de Dutch Open Grass Track een wedstrijd georganiseerd worden door met nog een spectaculaire motordiscipline; Flattrack

 

 

 

 

 

 

 

Met 18 man aan de start, 3 startrijen, en een knallende finale zal het een aangenaam aanvullend programma worden.

De 1ste heat zal worden verreden direct na de training van het Dutch Open.

De finale word na de finales van het Dutch open verreden.

Klik hier voor de dagindeling van 29 april.

 

In het rijders veld zullen een aantal bijzondere machines te zien zijn.

Wil je deze aangepaste motoren van dichtbij beter bekijken of meer informatie willen over de Flattrack? Je kan in het rennerskwartier je vragen stellen aan de kenners.

 

 

Flat Track & Dirt Track:

Veel bekende wegracecoureurs gebruiken het als training, Valentino Rossi heeft zelfs een complete Ranch, in Amerika is het razend populair maar wat is het, hoe zit het in elkaar, wat zijn al die benamingen?

 

Flat Track & Dirt Track is racen op een oval zonder voorrem en met weinig grip in de banden (zonder noppen) slidend een bocht in driften. De enige manier om te vertragen voor de bocht is om de motor in een slide te zetten en de banden te sliden naar de richting die de motor gaat ‘scrub-off speed’. Pro rijders gebruiken ingaande de bocht de achterwiel slide om te vertragen en de voorband scrub. Zodra de achterzijde schuift, draaien zij het voorwiel naar de bocht met de slidende voorband als rem, waardoor ze platter kunnen gaan met de motor en nog steeds de motor vertragen om de bocht te maken.

 

Flat Track is rond tussen het jaar 1915 en 1920 begonnen in Amerika met Indian en later Harley Davidson. In 1924 vond de eerste race plaats op een mile baan in Toledo, Ohio, Jim Davis won de eerste nationale racegesanctioneerde door de American Motorcyclist Association <http://www.americanmotorcyclist.com/> (AMA).

 

Flat Track word gedaan op ovale shorttrack (¼ mile), half-mile, mile banen en soms TT banen met linkse, rechtse bochten en één tafelbult. Er word gereden op klei (soms met ‘blue groove’) en ‘pea gravel’ banen.

Blue groove betekent een harde ondergrond (bijna te vergelijken met asfalt) waar een blauwe/zwarte lijn in is gereden en dus rubber op komt te staan. Daardoor heeft men alleen op die lijn veel grip en moet de coureur erg gedoseerd gas geven. Bij afwijking van de ‘blue groove’ lijn heeft men geen grip en verliest men snelheid.

‘pea gravel’ betekent een losse gravel baan, waar men minder grip heeft, maar wel makkelijker te rijden is en waar de achterrem weinig gebruikt word. Alleen in Amerika zijn de grote mile banen te bewonderen, ook half mile banen zijn schaars in Europa. TT banen zijn er wel in Engeland bij de DTRA en in Spanje.

 

Flat Track wordt deze dagen veel gebruikt als training voor wegracers. Valentino Rossi heeft bijvoorbeeld zijn eigen Flat Track Ranch en VR46 Riders Academy, Marc Marquez traint vaak op de spaanse klei banen en zo zijn er ook veel wegracers die deelnemen aan de Superprestigio Dirt Track in Barcelona.

 

In Amerika zijn er de volgende klasses: de Singles (ééncilinder 450cc crossmotoren, verlaagd en aangepast voor Flat Track), de Twins (tweecilinder motoren vanaf 650 tot 1000 cc) en de Superhooligans (street bikes vanaf 750cc).

Deel ons via:


Ga naar onze Facebook pagina