Wat is grasbaan- of langbaanracen?

Grasbaan- of Langbaanracen (vanwege de grootte van de baan behoort Eenrum officieel ook tot de langbanen) is één van de baansport-disciplines, waartoe ook speedway en ijsracen behoren.

Speedway is internationaal gezien de grootste baansport-discipline; het wordt in veel landen over de hele wereld beoefend door professionals. In veel landen zijn competities (liga’s) tussen clubteams.

De GP-Serie van het WK Speedway (www.speedwaygp.com) staat in hoog aanzien en de GP’s worden in (voetbal) stadions als Cardiff, Kopenhagen, Göteborg, Auckland, Praag en Vojens verreden en trekken tussen de twintig- en vijfenveertigduizend of meer (!) toeschouwers. De media-aandacht is in veel landen groot voor deze tak van motorsport en internationale wedstrijden worden in landen als Engeland, Polen, Zweden en Denemarken op professionele wijze live uitgezonden op landelijke televisiezenders. Menig speedway-coureur in het buitenland is al eens tot sportman van het jaar in zijn land gekozen, boven bijvoorbeeld bekende voetballers. Speedway vindt plaats op speedway-machines op korte sintelbanen van ca. 400m. Grasbaanraces worden uiteraard op gras verreden (op special-machines die een slag groter zijn dan speedway-machines) met banen van ca. 400 tot 800m, langbaan kan op sintels, gravel of op gras zijn met een lengte vanaf ca. 600m.

Baansport is door de ovale baan geheel overzichtelijk, zodat de wedstrijden vanaf het begin tot het eind goed gevolgd kunnen worden. De rijrichting op de baan is, net als bij de meeste overige sporten, linksom. Alle vormen van baansport kan men van zeer dichtbij bekijken en deze bieden een machtig schouwspel dat bol staat van actie en spektakel. Bij de baansport gaat het om driften, snelheid en lef! Deze snelle en spectaculaire tak van motorsport werd voor het eerst in 1902 in de VS beoefend. De sport werd vervolgens in Australië verfijnd en kwam tegen 1930 naar Europa. De bijzondere special-motoren hebben geen remmen, zodat rijders al driftend door de bochten moeten zien te geraken. Een race wordt tegen de wijzers van de klok in verreden, een race/heat duurt vier ronden en wordt met zes rijders verreden. De start gebeurt achter een elastiek die men, na de goedkeuring van de startmarschal naar boven laat schieten via twee zijgeleiders.

 

Enkele kenmerken van de motoren:

- Géén remmen

- Luchtgekoelde vierklepsmotoren die max. 500 cc mogen meten.

- Brandstof: pure methanol

- 80 PK aan dik 10 000 toeren, die even snel accelereert als een F1-wagen.

- Schuin liggende motorblokken

- Versnellingen heeft een special-motor niet, de coureurs vertrekken met slippende koppeling en rijden de rest van de race uit in één lange versnelling, waarmee ze op lange banen wel tot 180 km per uur kunnen halen.

 

De hoogtepunten van het seizoen binnen de Grasbaan-/Langbaansport zijn:

- de Grand Prix-serie WK Langbaan Solo,

- de EK Finale Grasbaan Solo,

- de EK Finale Grasbaan Zijspannen en

- de WK Finale Langbaan Landenteams Solo.

 

Het Wereld Kampioenschap Langbaan

Het Wereldkampioenschap Langbaan Solo wordt sinds 1997 verreden in een Grand Prix-serie, daarvoor (van 1971 tot 1997) was het een ééndags-finale.

De GP’s vinden plaats op de fraaiste banen en accommodaties en kunnen tot wel tussen de tien- en twintigduizend toeschouwers trekken.

Aan het WK Langbaan wordt deelgenomen door deelnemers uit de volgende landen: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Tsjechië, Finland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Oekraïne, Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Rusland en Zwitserland.

Hier kunt u klikken voor video's.

 

Het Europees Kampioenschap Grasbaan Solo

Het Europees Kampioenschap Grasbaan wordt sinds 1978 verreden. Voor de Finale moeten de coureurs zich plaatsen via meerdere voorrondes, waarna de beste 20 coureurs zich plaatsen voor de ééndags-finale, waarin de klassering voor de A-finale (iedere coureur moet zich eerst via 4 series voor deze A-finale zien te plaatsen) allesbeslissend is.     

Deel ons via:


Ga naar onze Facebook pagina