Het ontstaan van de grasbaanraces in Eenrum vloeit direct voort uit de aanleg van het sportpark. De eerste plannen voor de aanleg van een sportpark zijn terug te vinden in de notulen van 1954. De gemeente had destijds besloten tot de aanleg van een sportpark, inclusief een baan eromheen. Deze baan zou moeten worden aangelegd naar het voorbeeld van de speedway-sintelbaan in Alkmaar.

 

De eerste grasbaanwedstrijd voor motoren stond gepland op 14 september 1957 op het gloednieuwe sportpark, dat op 17 augustus van datzelfde jaar door burgemeester Amerika werd geopend. Helaas moesten de races te elfder ure worden afgelast vanwege `de hevige regens.' Op 3 mei 1958 werd dan wel de eerste grasbaanrace verreden, die door de V.V.V. werd georganiseerd. Hoewel de eerste officiële internationale race pas 22 jaar later verreden werd, was er ook al in `58 buitenlandse deelname. Op 20 juli `58 werd de tweede grasbaanrace verreden, nu georganiseerd door de MCE. Op deze datum werd ook het eerste baanrecord vastgesteld op naam van E. Rijkens uit Groningen (28,9 sec / 91 km/u). De eerste internationale grasbaanwedstrijd werd verreden in 1980 en werd gewonnen door Frits Koning.


Van 1959 tot en met 1972 vonden de grasbaanraces plaats in juli, met uitzondering van 1967 toen er ook een wedstrijd in mei werd verreden. In 1973 werden de grasbaanraces op 17 juni en 8 september verreden. In 1974 moesten de grasbaanraces verschoven worden van 9 juni naar 14 juli wegens een dodelijk ongeval tijdens de training van de 18-jarige J. Rijks uit Oude Pekela. Van 1975 tot en met 1978 vonden de grasbaanraces in mei plaats, met in 1977 een landenwedstrijd tussen Nederland en Polen. In 1979 werden de races in mei en september georganiseerd. In 1980 werd besloten om op kermiszondag internationale grasbaanwedstrijden te organiseren in plaats van een motorcross. Op 20 augustus 1979 werd de 32e en laatste motorcross georganiseerd maar voor het eerst op de landerijen van de heer Grommers. De cross was financieel niet meer mogelijk vanwege de teruglopende publieke belangstelling.


Van 1980 tot 1990 vonden er per jaar twee races plaats (in mei en augustus); daarna beperkte men zich tot één race in augustus. Op 17 aug. 1980 vonden de eerste officiële internationale grasbaanraces plaats. Op 19 augustus 1984 werd de tot dan toe belangrijkste wedstrijd verreden: de Finale EK Grasbaan Solo. Deze werd gewonnen door de Brit Martin Hagon voor 5000 mensen die `na afloop met veel genoegen huiswaarts keerden, na genoten te hebben van een middag topmotorsport in Eenrum, die in Nederland zijn weerga niet kende op een stralende zondag na de derde zaterdag in augustus 1984.' In totaal zijn er zeven EK Finales Grasbaan in Eenrum gehouden; vier Finales Solo en drie Finales Zijspannen. In 1986 werd de tweede EK Finale Solo in Eenrum gehouden, die wederom werd gewonnen door een Brit: Simon Cross. De EK Solofinale in 1993 werd voor de derde maal gewonnen door een Brit in de persoon van Richard Musson. In 2004 werd Theo Pijper Europees kampioen.

 

De Zijspanfinales vonden plaats in 1991 en 1996 en werden respectievelijk gewonnen door de Duitse combinaties Onderka/Wolf en Kunert/Hundsrucker. De Finale van 2007 werd gewonnen door William en Nathalie Matthijssen.
In 1999 en 2000 vonden de tot nu toe belangrijkste grasbaanraces plaats, een Finaleronde (Grand Prix) om het Wereldkampioenschap Gras- & Langbaan. In '99 won Kelvin Tatum voor ongeveer 3500 toeschouwers voor Gerd Riss en Robert Barth, een jaar later won Tatum opnieuw, nu voor Barth en Hurry. Beide GP's waren van een hoog niveau en erg spannend, volgens velen was de GP in '99 één van de mooiste Finalerondes tot dan toe. De MC Eenrum kreeg na de races lovende kritieken van publiek, media, coureurs en officials. In 2001 had Eenrum een primeur; voor het eerst deed een vrouw mee aan een officiële internationale wedstrijd, Nynke de Jong. Ze zorgde voor een geweldige sensatie door eerst al het baanrecord te winnen en vervolgens plaatste ze zich als reserverijdster ook nog voor de finale waar ze helaas op een 4e plaats liggend met motorpech uitviel. Ook in 2002 weer een primeur, voor het eerst werd een internationale grasbaanrace georganiseerd met liefst 20 zijspannen (Masters of Sidecars), deze werd gewonnen door het Drentse duo Matthijsen/Boers. 

Deel ons via:


Ga naar onze Facebook pagina